Nieuws

Toch stijgende huurprijzen in Twente 

Er zijn inmiddels versoepelen rondom uitstel van betalingen en een oproep om de huren te bevriezen. Toch gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens verhuurders is de stijging wel gematigder dan voorheen. 

Politieke partijen zoals SP, GroenLinks, PvdA en PVV hebben vorige maand landelijk opgeroepen om de huurprijzen te bevriezen. Zij verwachten namelijk dat veel huurders een daling hebben van het inkomen. Er is al wel de afspraak gemaakt met verhuurders om geen huisuitzettingen te doen als mensen door corona financieel in de problemen zijn gekomen.

In Twente hebben de vijftien corporaties die zijn aangesloten bij WoOn Twente de huur verhoogd vanaf 1 juli gemiddeld met 2,6 procent. Alle corporaties samen beheren de 80.00 huishoudens in dorpen en steden in de regio. De huurstijging is gelijk aan de inflatie van eind 2019, en dus volgen zij het sociaal huurakkoord. Volgens het akkoord, dat dit jaar ingaat, moet de huurstijging gelijk zijn aan de inflatie. Voorheen was dat 1 procent.

Bron: Tubantia

11 juni 2020 Meer
Lockdown schaadt huizenmarkt niet

Onderzoek van NVM-dochteronderneming Brainbay laat zien dat de huizenmarkt weinig schade ondervindt van de lockdown. Het verkoopaantal lag afgelopen week zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde van voor de corona maatregelen.

Ook bij iQ Makelaars merken we dat de lockdown de huizenmarkt niet schaadt. De hypotheekrente is nog steeds laag, dus een woning kopen blijft een goede investering. Er staan nu meer woningen te koop dan een jaar terug. Het gaat om een stijging van 1,4 procent. Als koper heb je meer kans om te slagen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat woningen nu sneller worden verkocht dan een jaar geleden. Gemiddeld staat een woning nu 29 dagen te koop, terwijl dat een jaar geleden nog 42 dagen was.

Bij iQ Makelaars gaan alle werkzaamheden gewoon door met de richtlijnen van de RIVM in acht genomen. De open huizen maken veelal plaats voor individuele of virtuele bezichtigingen.

 

Bron: Nu.nl

20 mei 2020 Meer
Vertrouwen consument in woningmarkt lijkt weer te groeien

Alle maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus hebben ook impact op de woningmarkt. In eerste instantie zagen we een dalende trend in het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen via funda. De situatie lijkt zich nu weer wat te normaliseren.

Het aantal kijkers tijdens een bezichtiging neemt wel af, maar de vraag naar woningen is nog steeds hoger dan het aanbod. Virtuele bezichtigingen vormen een belangrijke oplossing tijdens deze periode van social distancing.

 

Bron:  Funda

21 april 2020 Meer
300 woningen met schade bij ‘probleem kanaal’ in Twente

Langs het kanaal tussen Almelo en Coevorden vertonen meer dan 300 woningen schade. In sommige woningen is de schade zo erg dat het onbewoonbaar is geworden, blijkt uit de inspectie door een onafhankelijk ingenieursbureau. 

De problemen zijn voornamelijk ter hoogte van Vroomshoop en Geerdijk. De schade bestaat uit scheurvorming, verzakking en ondergelopen kelders. Er kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan doordat er muren scheef zakken, gasleidingen knappen of elektriciteitsleidingen onder water staan. 

Het kanaal Almelo- De Haandrik is een aantal jaren geleden gebaggerd, zodat grote schepen er doorheen kunnen varen. Hiervoor moesten onder meer de onderste beschermlaag van het kanaal zijn geschrapt. Hierdoor is hoogstwaarschijnlijk de schade ontstaan. 

Er is nog weinig te zeggen over een eventuele schadevergoeding voor de getroffen bewoners aangezien het nog niet zeker is of de schade komt door de baggerwerkzaamheden. Er wordt nog een verder onderzoek ingesteld.

Bron: NOS

16 april 2020 Meer
Gemiddelde verkoopprijs weer gestegen in Almelo

Er is nog weinig verandering in de Nederlandse woningmarkt. Woningen zijn nog steeds erg in trek wat resulteert in een verhoogde woningprijs. Het CBS komt met nieuwe feiten.

Het blijkt dat in ons land de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in 2019 is toegenomen tot maar liefst 308.000 euro over het algemeen in de meeste gemeente, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

In Almelo werd er gemiddeld 210.000 euro neergelegd voor een koopwoning. In verhouding tot vorig jaar is dit 18.600 euro meer. In 2018 kostte een woning in Almelo nog gemiddeld 191.400 euro. Het is in een jaar tijd met 9,7 procent gestegen. 

Almelo is nog niet het duurt in de regio Twente. In gemeente rondom zijn woningen gemiddeld duurder.

Bron: Indebuurt Almelo

16 april 2020 Meer
Er komt een eind aan wonen onder een hoogspanningskabel in Almelo en Enschede

De provincie Overijssel wil 1,5 miljoen euro meebetalen om kabels onder de grond te laten leggen. Momenteel zijn er nog veel inwoners van Almelo en Enschede die onder hoogspanningskabels wonen. 

De kabels die boven de grond hangen, boven huizen en woonwijken, kunnen leiden tot gezondheidsklachten, ook al is dit niet wetenschappelijk bewezen. De overheid geeft gemeenten toch de kans om onrust weg te nemen door de kabels ondergronds te leggen. 

Hiervoor neemt de overheid 80 procent van de kosten op zich.

Het gaat om wijken in Almelo van ongeveer 3 kilometer. In Enschede gaat het om een kleiner stuk van 1,2 kilometer. De kosten komen ongeveer neer op 8 miljoen euro. De werkzaamheden beginnen in Almelo in 2022. In Enschede zal het een jaar later beginnen.

Bron: Tubantia

21 februari 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief