Nieuws

Enschede landelijk gezien goedkoopste terrasstad

Uit onderzoek van horeca- adviesbureau Van Spronsen & Partners blijkt dat Enschede tot de top vijf behoord van de goedkoopste terrassteden.

In het onderzoek, dat ieder jaar weer verschijnt, wordt er een steekproef gehouden door de gemiddelde prijs van een ‘rondje’ in 21 grote steden in kaart te brengen. Hier wordt gekeken naar de prijs van een 2 kopjes koffie, 2 maal bier, en 2 glazen rosé. In Enschede kom je dan neer op een totaal bedrag van 22,03 euro. In de hoofdstad kom je gemiddeld neer op 27, 05 euro. De onderzoekers nemen de voornaamste oorzaak voor het feit dat prijzen 16 procent hoger liggen dan elders in het land, door de hoge vastgoed- en huurprijzen.

Bron: indebuurt Enschede

15 augustus 2019 Meer
Woningmarkt blijkt iets af te koelen in Oost- Nederland

Uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) blijkt dat je voor een gemiddelde woning in Oost- Nederland meer betaalt dan voor een woning in de regio Lelystad. In het tweede kwartaal van 2019 steeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis met ruim zeven procent naar 308 duizend euro.

In het oosten van het land zijn de verschillen groot in een gemiddelde aankoopprijs voor een woonhuis. Echter lijkt de woningmarkt in verschillende regio’s af te koelen, de prijzen stijgen minder hard, er worden meer woningen verkocht en het aanbod neemt toe. Het aantal verkochte woningen is het hardst gestegen in Lelystad en omgeving. In de regio Zwolle wisselden juist minder eigenaren  van woningen en nam het aantal verkochte woningen juist af.  

Toch heerst er nog steeds een krapte op de Nederlandse woningmarkt waardoor er minder aanbod is. Volgens de makelaarsvereniging is het ‘algemene beeld van de woningmarkt heel positief’.

Bron: De Stentor

01 augustus 2019 Meer
Nieuwbouw wordt steeds duurder

Uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de prijzen van woningbouw woningen verder stijgen. Een nieuwe woning kost gemiddeld 387.000 euro. In vergelijking met voorgaande jaren, is dit een stijging van 17 procent.

Volgens NVM zitten de problemen bij de nieuwbouw. Inmiddels betalen mensen voor een gemiddelde nieuwbouwwoning 80.000 euro meer dan voor een gemiddelde bestaande woning. Mede door de hogere prijzen worden volgens de makelaars, steeds minder nieuwbouw huizen verkocht, 13 procent minder dan een jaar geleden.

De voornaamste redenen van de prijsstijgingen voor nieuwbouw zijn voornamelijk de hoge grondprijzen en hoge bouwkosten. Daarbij speelt het beleid van de regionale overheden. Milieumaatregelen zoals het gasloos bouwen.

Door de prijsstijging kan het straks zijn dat er een overschot is aan relatief dure nieuwbouwwoningen. Het kan zijn dat huizen die nu gebouwd worden straks niet meer verkocht kunnen worden.

Bron: NOS

18 juli 2019 Meer
Van koksschool naar wooncomplex in Almelo

De oude koksschool is verkocht aan de projectontwikkelaar Hans Kloosterman (Klos2) die een luxe appartementencomplex als bestemming heeft voor het pand. De oude school is verkocht voor vier ton. De huidige huurders hebben nog ongeveer een jaar om wat anders te zoeken.

Er is een bundeling geweest van initiatiefnemers zoals Schoonebeek, de Werkgroep Kolkschool en Kloosterman maar uiteindelijk is het een ander plan geworden. Het plan lag vanaf 1 december vorig jaar bij de gemeente maar er zijn verschillende gesprekken gevoerd over de bestemming. Uiteindelijk zijn het hoogwaardige appartementen geworden waar vraag naar is en bedoeld voor zowel 60- plussers als jongeren. De huurprijs zal wel boven de subsidiegrens liggen.

Bron: Tubantia

02 juli 2019 Meer
Almelo start onderzoek naar gevaarlijkste weg van Nederland

Almelo laat een extern bureau onderzoek doen naar de Aalderinkssingel. Deze straat is door verkeersbureau VIA uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg van Nederland. Het onderzoeksbureau Goudappel Coffeng gaat de gevaarlijke weg nu onderzoeken. 

Wethouder Arjen Maathuis noemt het onderzoek van VIA alarmerend en heeft spoed gezet achter het onderzoek naar de Aalderinkssingel. Het doel is om er achter te komen waarom de weg precies zo gevaarlijk is. In vijf jaar tijd zijn er twee dodelijke ongevallen op de weg geweest, waarvan één een eenzijdig ongeval was. De resultaten van het onderzoek worden binnen een maand verwacht. 

Bron: Tubantia

13 juni 2019 Meer
Beleggers jagen Enschedese starters op de woningmarkt de stad uit

ENSCHEDE - Particuliere beleggers zijn bezig met een inhaalslag in Enschede. De starter die op zoek is naar een betaalbare koopwoning heeft het nakijken, blijkt uit onderzoek.

In een razend tempo verdwijnt de starter uit Enschede. Kochten jongvolwassenen tot 35 jaar op zoek naar hun eerste huis negen jaar geleden nog 45 procent van alle te koop staande huizen, afgelopen jaar was hun aandeel gedaald tot een kwart. In geen enkele universiteitsstad in Nederland nam het aandeel door starters gekochte woningen zo snel af.

In absolute zin daalde het aantal panden gekocht door starters van 757 in 2008 tot slechts 369 vorig jaar. Dit blijkt uit data van het Kadaster, opgevraagd door De Twentsche Courant Tubantia en weekblad De Groene Amsterdammer in het kader van een onderzoek naar particuliere beleggers in studentensteden.

Anders dan in sommige andere universiteitssteden is het totaalaantal particuliere beleggers nog niet groot in Enschede. Zij bezitten, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), samen slechts 7 procent van de woningen in de stad. Dat is voor een studentenstad erg laag.

Inhaalslag 

Wel zijn particuliere beleggers in Enschede bezig met een inhaalslag, blijkt uit de cijfers van het Kadaster. Een tiende van alle te koop staande huizen verdwijnt door toedoen van particuliere investeerders van de koopmarkt om weer op te duiken als huurwoning.
Deze particuliere beleggers zijn steeds vaker kleine investeerders met een dikke portemonnee, blijkt uit het rapport van het Kadaster. Het aandeel woningen van beleggers met drie tot vijftig panden neemt de laatste acht jaar toe, terwijl het aandeel van de allergrootste beleggers - vanaf vijftig panden - afneemt.

Uit het onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia en De Groene Amsterdammer blijkt verder dat in Enschede vier grote particuliere beleggers meer dan vijftig panden op hun naam hebben staan. Het gaat om Frans Koenders uit Losser, Job Ouwersloot en z’n vader (vof Ouwersloot) uit Enschede, Marinus Runneboom uit Bathmen en Pieter Bakker uit Groningen.

De gemeente Enschede bevestigt dat particuliere beleggers in de stad actief zijn, maar dat dat niet erg is gezien de sterke behoefte aan middeldure huurwoningen. „De woningvoorraad in Enschede is dusdanig van opbouw, dat er voor starters nog voldoende betaalbare koopwoningen op de markt zijn”, aldus woordvoerder Ruud Lutjenhuis. 

Bron: Tubantia.nl | Gidi Pols en Jochem van Staalduine

29 mei 2019 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

iQ Makelaars Almelo

Twentepoort Oost 34
7609 RG Almelo

0546 - 305 301

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

almelo@iqmakelaars.nl