iQ Makelaars Feedbackcompany
9.5 10
202 reviews
iQ Makelaars Funda
9.4 10

BBB Uitdagingen bij Uitbreiding XL Park: Past het in het Overijsselse Coalitieakkoord?

1 minuten lezen

Terug

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft serieuze bedenkingen geuit over de geplande uitbreiding van het XL Businesspark 2 in Almelo. De grootste fractie in Provinciale Staten van Overijssel heeft een reeks kritische vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten, waarin ze zich afvraagt of dit bedrijvenpark wel in lijn is met het Overijsselse coalitieakkoord.

De BBB heeft specifieke passages uit het coalitieakkoord aangehaald, zoals 'We willen dat het Overijsselse platteland erop vooruitgaat', 'We willen waken voor verdozing van het landschap' en 'Bij vestiging van bedrijven vinden we het belangrijk dat die ook écht bijdragen aan de regionale economie van Overijssel'. De vraag die de BBB stelt, luidt: "Hoe hebben deze citaten invloed op XL Businesspark 2?"

Controversieel

Almelo heeft al jarenlang geprobeerd een tweede XL Businesspark te realiseren aan de overkant van het Twentekanaal. Hoewel de gemeente het project als economisch noodzakelijk beschouwt, blijft het controversieel vanwege het aanzienlijke ruimtebeslag. De BBB merkt op dat de provincie terughoudend is, terwijl het project een aanzienlijke impact heeft op het landschap. Statenlid Tjalle Morsink verwijst naar de provincie Noord-Brabant, waar de vestiging van nieuwe 'XXL-logistiek' niet meer wordt toegestaan. Hij stelt de vraag: "Wat maakt de situatie in de provincie Noord-Brabant anders dan die in Overijssel?" Bovendien vraagt hij zich af hoeveel 'logistieke blokkendozen' Gedeputeerde Staten bereid zijn toe te staan op 'XL2'.

De vragen van de BBB onthullen verdere twijfels over de toegevoegde waarde van bedrijven zoals Panatonni en Bleckman voor de regionale economie. Ook wordt in twijfel getrokken of het soort bedrijven waar Almelo op mikt, met name in de sector van hightechsystemen en -materialen, niet beter geplaatst zou zijn op de Technology Base bij de voormalige vliegbasis Twenthe, nabij Enschede.

Kritische vragen

Deze kritische vragen van de BBB benadrukken de noodzaak van een grondige evaluatie van de uitbreidingsplannen voor het XL Businesspark 2 in Almelo en hoe deze plannen passen binnen het bredere beleid en de doelstellingen van de provincie Overijssel. De komende discussies en beslissingen zullen van groot belang zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de regio en het behoud van het karakteristieke landschap van Overijssel.

Publicatiedatum 22/09/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Almelo
Twentepoort Oost 34
7609 RG Almelo

Makelaar Almelo  iQ Makelaars Almelo
Makelaar Almelo  0546 305 301
Whatsapp +31 6 135 274 00

0546 - 305 301

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen