iQ Makelaars Feedbackcompany
9.5 10
202 reviews
iQ Makelaars Funda
9.4 10

Eerste moskee Almelo onderdeel van het Grootste Museum

1 minuten lezen

Terug

De historische Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat in Almelo krijgt een nieuwe bestemming als museum. Deze eerste moskee van Nederland wordt opgenomen in het Grootste Museum van Nederland, een samenwerkingsverband van kerken, moskeeën en synagogen onder gemeenschappelijk beheer. Door zich aan te sluiten bij de organisatie uit Utrecht, is de toekomst van de moskee als cultureel erfgoed verzekerd. Momenteel wordt het gebouw nog als gebedshuis gebruikt, maar er wordt een nieuwe moskee in Almelo gebouwd. Zodra deze in gebruik is genomen, zal het oude gebouw een museale functie krijgen.

De Yunus Emre Moskee is niet alleen bijzonder vanwege het feit dat het de eerste moskee van Nederland is, maar ook omdat het de allereerste moskee met een minaret en traditionele koepel is. Het gebouw werd opgericht op initiatief van de eerste generatie Turkse gastarbeiders die voornamelijk werk vonden in de textielindustrie van Almelo.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van het Museum Catharijneconvent in Utrecht en heeft als doel om kerken, moskeeën en synagogen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Op die manier wordt het religieuze erfgoed verankerd. De organisatie werd opgericht in 2017 en sinds de opening hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht. De Stichting zorgt ervoor dat de deelnemende gebedshuizen informatie en voorlichtingsmateriaal krijgen voor de bezoekers. Ook de marketing en communicatie worden door de stichting verzorgd. Op alle locaties is er een audiotour of kijkkaart beschikbaar, die de bezoekers meeneemt langs de bijzonderheden van het gebouw. 

De moskee Yunus Emre is de eerste toevoeging aan het Grootste Museum van Nederland, maar er zullen nog meer gebedshuizen volgen. In september zal de soefitempel Universel in Katwijk aan Zee toetreden en in oktober de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam. Men verwacht dat dit jaar minstens acht religieuze locaties zich zullen aansluiten.

Bron: Tubantia

Publicatiedatum 23/06/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Almelo
Twentepoort Oost 34
7609 RG Almelo

Makelaar Almelo  iQ Makelaars Almelo
Makelaar Almelo  0546 305 301
Whatsapp +31 6 135 274 00

0546 - 305 301

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen